Hírfigyelő

2016. június 27. Tanmenet: augusztusra elkészülnek a javaslatok „az állami intézményfenntartó átalakítása január 1-ig befejeződik a kerekasztal javaslatainak megfelelően. Az 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként jön létre, az intézmények OM-azonosítóval és keretgazdálkodással bíró jogi személyek lesznek. Az állami intézményfenntartó központ költségvetési kerete jövőre 589 milliárd forint.” Magyar Nemzet 2016. június 22.

Palkovics László: Rövidebb lehet a nyári szünet, tankönyv helyett tablet jön  „Az oktatás szervezeti átalakítása után látványos változtatások levezénylésére készül a tartalmi részeknél is Palkovics László oktatási államtitkár” Index 2016. jún. 23.

2016. január 4. „A tanulás munka a gyerek számára” Hoffmannn Rózsa: A Klik folyamatos fejlesztésére nem fordítottak elég figyelmet Magyar Hírlap 2015. december. 31.

Az óvodához kötött családi pótlék számos előnnyel jár "Az iskoláztatás után idén már az óvodáztatáshoz is köti a kormány a családi pótlékot. A jogszabályváltozás értelmében januártól megvonják a támogatást, ha a gyerek nem jár óvodába.” Magyar Idők 2016. január 2.   

2015. december 28. Csökkentenék a végzettség nélküli iskolaelhagyók számát ”Dicséretek és kritikák is megfogalmazódtak idén a hazai köznevelési rendszerrel kapcsolatban. Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár elsősorban a szakmai innovációt, a folytatódó béremelést, és a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelemben történt előrelépést említette az eredmények között.” Magyar Idők 2015. december 22.

Gazdaságosabb működést várnak a Kliktől „Miután november végén híre kelt, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székhelyén „ tíz napja nincs vonalas telefon és internet”, a KLIK közölte, költözés miatt volt szükség az informatikai rendszer újratelepítésére, ami hamarosan befejeződik. „ Magyar Hírlap 2015. dec. 24.

2015. január 5. 38 milliárddal több jut pedagógusbérekre „Tovább emelkednek a pedagógusbérek, racionalizálják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését és biztonságos lesz jövő évben a köznevelési intézmények működése – erről Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek adott év végi interjúban, kiemelve: lesz elegendő férőhely a kötelező óvodáztatáshoz.” Magyar Nemzet 2014. december 29.

Ezrekkel rövidítik meg a tanárokat januártól Számításaink szerint januártól havi bruttó 5-10 ezer forintos béremelésről maradnak le a tanárok, miután a fizetésüket a költségvetés elfogadásával leválasztották a minimálbérről„ Index 2014. december 29.

Aáry-Tamás Lajos: feszültség és bizonytalanság szövi át a közoktatást "Aáry-Tamás Lajos beszélt arról is, hogy a közoktatásban a párbeszéd hiánya mindent átszövő, feszültséget gerjesztő probléma, és amíg nincs vízió, addig nem érdemes forint-számháborút folytatni. Nagyinterjú." VS. 2014. december 29.

2014. december 29. Fű alatt a régi könyvből tanulnak „Ősz óta az állami iskolák az előírt tankönyvekből taníthatnak, de vannak renitensek. Ők fű alatt a régi könyvekből oktatnak. Az új rendszerrel a kormány 1,3 milliárdot spórolt, miközben 15-öt költött.„ Dél- Magyarország 2014.december 23.

2014. január 6.  Fidesz:Az állam felelősséget vállal a legkisebb iskoláért is  „ A nagyobbik kormánypárt szerint míg a szocialisták oktatási rendszere megbukott, addig ma az állam felelősséget vállal a legkisebb iskoláért is, a pedagógusoknak béremelési programot indított, az állami szerepvállalással pedig lehetővé válik, hogy egységes színvonalúak és ingyenesek legyenek a tankönyvek.” MTV Híradó 2014. január 5.

2013.december 29. Már januártól tovább nő a pedagógusok fizetése "Tovább folytatódik a pedagógusbérek emelése, az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak. Erről a köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek adott évértékelő interjúban. Arról is szólt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján változtatásokat terveznek a tankönyvellátás és a Klik  feladatellátási területén.” Magyar  Nemzet 2013. december 27. 

2013. január 7. Hoffmann Rózsa: nem szokásom megfutamodni "Noha a sztrájkbizottságot alakító pedagógus-szakszervezetek nem mondtak még le a sztrájkkészültségről, az oktatási államtitkr szerint nincs ok a munkabeszüntetésre, mert az érdekvédők által követelt húsz százaléknál jóval magasabb béremelést kapnak a tanárok. A Magyar Nemzetnek adott interjújában Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben őt ért durva támadások ellenére esze ágában sincs lemondani." Magyar Nemzet 2013.január.2.

2012. december 31.  Beteszi a lábát az állami monstrum az iskolákba „Feje tetejére áll 2013-ban a közoktatás: az iskolák az állam kezébe kerülnek, létrejönnek a tankerületek, szeptembertől pedig új kerettantervek, új tankönyvek és új szabályok alapján oktatják majd a diákokat." HVG 2012. december 28.

Közzétették a kerettantervi rendeletet „A középiskoláknak a helyi tantervükben kell meghatározniuk a 11-12. évfolyamon az emelt szintű érettségire való felkészítéshez és az emelt szintű oktatáshoz alkalmazott követelményeket. A miniszter a jóváhagyásra benyújtott kerettantervet öt napon belül megküldi az Oktatáskutató és  Fejlesztő Intézetnek, amely az elbírálásra két tantervi szakértőt kér fel.” Magyar Hírlap 2012.dec.24.

Tandíjassá tett szakra pályázott a diákok fele „Idén a jelentkezők fele a kormány által most tandíjassá tett 16 szakra pályázott, és ezekre került be a felvett diákok egynegyede, derül ki az általunk összesített statisztikákból. A fizetőssé tett szakok közül 2012-ben öt szerepelt a legnépszerűbb szakok tízes listáján„ Index 2012.12.27.

2012. november 23-24. Van másik iskola – az alternatív oktatási intézmények szakkiállítása Budapesten az Alternatív Közgazdasági Szakközépiskolában (háttér anyag)

2012. március 31. Mindlab Nemzetközi Olimpia Dunakeszi: A verseny nem sportesemény, hanem a logikai készségfejlesztő játék család szellemi vetélkedője. A hazai győztesek júniusban Romániában folytatják a játékot, immár nemzetközi mezőnyben.

2012. március 24. Országos tehetségnap A Nemzeti Tehetség Programról az OFI főigazgató- helyettese tartott előadást.

2012. március 22. Középpontban az eredményesebb nevelés és oktatás Az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége 2012. március 22-én tanácskozást tartott, melyen az új köznevelési törvény bevezetésével kapcsolatban Szakál Ferenc, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tanácsadója tartott előadást, Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója pedig a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek újdonságait mutatta be.

2012. január 4.  "Összesen harmincezer diák tanulhat majd ingyen a felsőoktatásban, az úgynevezett hallgatói szerződéseket pedig már ez év szeptemberétől bevezetné a kormányzat – derül ki szerdai napilapok értesüléseiből. A kiszivárgott részletek között ott van a hiányterületek (műszaki, természettudományi és informatikai képzések) segítésére szolgáló részösztöndíjas rendszer tervezete is." Egyre több részlet derül ki az átalakuló felsőoktatásról Heti Válasz 2012. január.4.

2011. december. 21. „Ma hajnalban az egyik legfontosabb alaptörvényünk született meg – mondta tegnap Hoffmann Rózsa, miután a parlament elfogadta az új köznevelési törvényt.A köznevelési törvény egyik legfontosabb célja, hogy értékké váljon a rendszerezett tudás, ezt pedig az iskolában lehet szerezni – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, miután az Országgyűlés kedd hajnalban 252 igen szavazattal 62 nem ellenében elfogadta a nemzeti köznevelésről szóló törvényt„ Elfogadták a köznevelési törvényt Magyar Hírlap 2011.december 21.

„Az Országgyűlés keddre virradó éjjel elfogadta az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.” Pokorni nemet mondott Magyar Nemzet 2011. december 20.

„A Pedagógusok Szakszervezete sajnálatosnak tartja, hogy az Országgyűlés hétfő éjjel megszavazta a nemzeti köznevelésről és a szakképzésről szóló törvényeket, mivel nem nyújtanak megoldást az égető problémákra, inkább tovább generálják azokat„ PSZ: 400 milliárd hiányzik az oktatás államosításához Eduline 2011. december

2011. ősz Megújul a magyar tanügy - Az új nemzeti köznevelési rendszerről (a NEFMI országjárás tájékoztató kiadványa, a minisztérium engedélyével)

2011. június 6. „Mind a közoktatási, mind a felsőoktatási törvénykoncepció kimunkálásának utolsó fázisában vagyunk, a kormánytól várjuk az időpontot, amikor ismét konzultálhatunk. Ha a politikai jóváhagyás megszületik, gyorsított tempóban folytatódhat a kodifikációs munka. Számításom szerint még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülnek a tervezetek – mondta tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.” Koncepciók utolsó fázisban Magyar Hírlap 2011.május 31.

2011. január 3. „Újranyitná a kormány a szocialista-szabaddemokrata kabinetek által korábban bezárt kisiskolákat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közlése szerint már dolgoznak a pályázati feltételek kialakításán, a jövő évi költségvetésben erre a célra háromszázmillió forint áll rendelkezésre” Újraindulhatnak a kisiskolák Magyar Hírlap 2010. december 31.

2010. december 27. „Nem örült a Pokornival folytatott nyilvános perpatvarnak – mondja lapunknak Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint a konzervatív iskola éppúgy gyermekközpontú, mint a liberális – csak sokkal eredményesebb„ A magyar pedagógia sosem volt poroszos – interjú Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral Heti Válasz  2010. december 23.

2010.szeptember 6. „Több, mint nyolcvan pedagógus és más szakember bevonásával elkezdődött az új közoktatási törvény előkészítése és a Nemzeti alaptanterv megújítása. A távlati tervek szerint a pedagógusok fizetését és járulékait nem az önkormányzatok, hanem a központi költségvetés folyósítaná.” Tanév 2010/2011: számok, tények, ígéretek Index 2010. szeptember 1.

2010.szeptember 6. „Az államtitkár közölte: a magyar társadalomnak virágzó, erős iskolarendszerre van szüksége, ezért vissza kell állítani az oktatás területén a régi rendet. Ez a rend szorgalmas munkán alapul, ebben a diáknak teljesítenie kell a kötelességét - tette hozzá. Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy szükség van ellenőrző, értékelő rendszerre, mivel az ágazat nem működhet szakmai kontroll nélkül.” Hoffmann Rózsa: Új korszak kezdődik az oktatási rendszerben Inforádió 2010. szeptember 1.